Institut za jadranske kulture i melioraciju krša obavlja znanstvenoistraživačku djelatnost vezanu uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Kronološki navodimo znanstvene radove od 1. travnja 2018 godine dok se cjelokupan popis znanstvenih i stručnih radova te kongresnih priopćenja znanstvenika Instituta nalazi na web stranicama Hrvatske znanstvene bibliografije.



Objavljen rad u časopisu International Journal of Molecular Sciences

Rad naslova: Grapevine leafroll-associated virus 3 in single and mixed infections triggers changes in the oxidative balance of four grapevine varieties, autora:  Katarine Hančević, Mate Čarije, Sandra Radić Brkanac, Emanuela Gašia, Matevža Likara, Gorana Zdunića, Marjane Regvar i Tomislava Radića, je objavljen u časopisu International Journal of Molecular Sciences (IF= 6,208).

Rad je dostupan na sljedećoj poveznici: https://www.mdpi.com/1422-0067/24/1/8.

Objavljen rad u časopisu Plants

Rad naslova: Grapevine Leafroll-Associated Virus 3 Replication in Grapevine Hosts Changes through the Dormancy Stage, autora: Mate Čarije, Silvije Černi, Darije Stupin-Polančec, Tomislava Radića, Emanuela Gašia i Katarine Hančević je objavljen u časopisu Plants (IF= 4.658).

Rad je dostupan na sljedećoj poveznici: https://doi.org/10.3390/plants11233250

Objavljen rad u časopisu Metabolites

Boban, A.; Vrhovsek, U.; Carlin, S.; Mucalo, A.; Budić-Leto, I. A Targeted and an Untargeted Metabolomics Approach to the Volatile Aroma Profile of Young ‘Maraština’ Wines. Metabolites 202212, 1295. (IF=5.581, Q2)

Rad je dostupan na poveznici:

https://doi.org/10.3390/metabo12121295

Objavljen rad u časopisu Foods

Jukić Špika M, Romić D, Žanetić M, Zovko M, Klepo T, Strikić F, Perica S. Irrigation of Young Olives Grown on Reclaimed Karst Soil Increases Fruit Size, Weight and Oil Yield and Balances the Sensory Oil Profile. Foods. 2022; 11(18):2923. https://doi.org/10.3390/foods11182923 (IF = 5,561; Q1)

Rad je dostupan na poveznici: https://www.mdpi.com/2304-8158/11/18/2923

Objavljen rad u časopisu Food Research International

Milanović, V.,  Cardinali, F., Ferrocino, I., Boban, A., Franciosa, I., Gajdoš Kljusurić, J., Mucalo, A., Osimani, A., Aquilanti, L., Garofalo, C., Budić-Leto, I. Croatian white grape variety Maraština: first taste of its indigenous mycobiota. Food Research International, 111917, 2022 (I.F.=7,425; Q1)

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2022.111917

Objavljen rad u časopisu Agronomy

Jug-Dujaković, M.; Ninčević Runjić, T.; Grdiša, M.; Liber, Z.; Šatović, Z. Intra- and Inter-Cultivar Variability of Lavandin (Lavandula × intermedia Emeric ex Loisel.) Landraces from the Island of Hvar, Croatia. Agronomy 202212, 1864. (IF = 3.949; Q1)

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.3390/agronomy12081864

Objavljen rad u časopisu Microorganisms

Vuletin Selak, G.; Raboteg Božiković, M.; Abrouk, D.; Bolčić, M.; Žanić, K.; Perica, S.; Normand, P.; Pujic, P. Pseudomonas ST1 and Pantoea Paga Strains Cohabit in Olive Knots. Microorganisms 202210, 1529. https://doi.org/10.3390/microorganisms10081529 (IF = 4.926)

Rad je dostupan na poveznici: https://www.mdpi.com/2076-2607/10/8/1529

Objavljen rad u časopisu Applied Sciences

Mucalo, A.; Lukšić, K.; Budić-Leto, I.; Zdunić, G. Cluster Thinning Improves Aroma Complexity of White Maraština (Vitis vinifera L.) Wines Compared to Defoliation under Mediterranean Climate. Appl. Sci. 2022, 12, 7327. https://doi.org/10.3390/app12147327 (IF=2.838; Q2)

Rad je dostupan na web stranici časopisa https://www.mdpi.com/2076-3417/12/14/7327/htm

Objavljen rad u časopisu Foods

Brkić Bubola, K., Kolega, Š., Marcelić, Š., Šikić, Z., Gašparović Pinto, A., Zorica, M., Klisovic D., Novoselić A, Jukić Špika M., Kos, T. (2022). Effect of Different Watering Regimes on Olive Oil Quality and Composition of Coratina Cultivar Olives Grown on Karst Soil in Croatia. Foods, 11(12), 1767. (IF=5,561, Q1)

Rad je dostupan na poveznici: https://www.mdpi.com/2304-8158/11/12/1767/htm

Objavljen rad u časopisu Journal of Food Composition and Analysis

Turk, M. F., Epova, E. N., Pošćić, F., Nasr, E., Barre, J., Donard, O. F., & Zuliani, T. (2022). Determination of 87Sr/86Sr isotopic ratio in olive oil and pomace using multicollector-ICPMS; analysis of pomace residues as a simpler approach for determination of 87Sr/86Sr ratio in olive oil with low Sr content. Journal of Food Composition and Analysis, 104675.

Rad je dostupan na poveznici: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157522002939