Institut za jadranske kulture i melioraciju krša obavlja znanstvenoistraživačku djelatnost vezanu uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Kronološki navodimo znanstvene radove od 1. travnja 2018 godine dok se cjelokupan popis znanstvenih i stručnih radova te kongresnih priopćenja znanstvenika Instituta nalazi na web stranicama Hrvatske znanstvene bibliografije.



Objavljen rad u časopisu Vitis

Marinov, L.; Zdunić, G.; Di Gaspero, G.; Magris, G.; Morgante, M.; Lukšić, K.; Hančević, K.; Maletić, E.; Bubola, M.; Pejić, I.  Analysis of Croatian wild and cultivated grapevine diversity by genotyping by sequencing. Vitis, 62 (Special Issue), 23-29, DOI: 10.5073/vitis.2023.62.special-issue.23-29

Rad je dostupan na poveznici https://ojs.openagrar.de/index.php/VITIS/article/view/17312

Objavljen rad u časopisu Plants

Lukšić, K.; Mucalo, A.; Smolko, A.; Brkljačić, L.; Marinov, L.; Hančević, K.; Ozretić Zoković, M.; Bubola, M.; Maletić, E.; Karoglan Kontić, J.; Karoglan, M.; Salopek Sondi, B.; Zdunić, G.. Biochemical Response and Gene Expression to Water Deficit of Croatian Grapevine Cultivars (Vitis vinifera L.) and a Specimen of Vitis sylvestris. Plants 2023, 12, 3420. https://doi.org/10.3390/plants12193420

Rad je dostupan na poveznici https://www.mdpi.com/2223-7747/12/19/3420

Objavljen rad u časopisu Foods

Orbanić, F., Rossi, S., Bestulić, E., Budić-Leto, I., Kovačević Ganić, K., Horvat I., Plavša, T., Bubola, M., Lukić, I., Jeromel, A., Radeka, S. (2023)  Applying Different Vinification Techniques in Teran Red Wine Production: Impact on Bioactive Compounds and Sensory Attributes. Foods, 12, 3838. (Q1, IF= 5.2)

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.3390/foods12203838

Objavljen rad u časopisu Foods

Radman, S., Brzović, P., Radunić, M., Rako, A., Šarolić, M., Ninčević Runjić, T., Urlić, B., Generalić Mekinić, I. (2023). Vinegar preserved sea fennel: Chemistry, color, texture, aroma and taste. Foods, 12(20), 3812. (Q1, IF: 5,5).

Rad je dostupan na poveznici: https://www.mdpi.com/2304-8158/12/20/3812

Objavljen rad u časopisu Sustainability

Levak, S., Kos, I., Kalit, S., Dolenčić Špehar, I., Bendelja Ljoljić, D., Rako, A., Tudor Kalit, M. (2023). Sensory Profile of Semi-Hard Goat Cheese Preserved in Oil for Different Lengths of Time. Sustainability, 15(20): 14797. (Q2, IF: 3,9).

Rad je dostupan na poveznici: https://www.mdpi.com/2071-1050/15/20/14797

Objavljen rad u časopisu Food Bioscience

Milanović, V., Cardinali, F., Boban, A., Gajdoš Kljusurić, J., Osimani, A., Aquilanti, L., Garofalo, C., Budić-Leto, I. (2023) White grape variety Maraština as a promising source of non-Saccharomyces yeasts intended as starter cultures. Food Bioscience, 55, 103033. (Q1, IF=5,2)

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.1016/j.fbio.2023.103033

Objavljen rad u časopisu Applied Sciences

Boban, A., Masuero, D., Vrhovsek, U., Budić-Leto, I. (2023) Comprehensive Lipid Profile of ‘Maraština’ Grape Skins from DalmatiaApplied Sciences, 13, 6446. (Q2, IF = 2.838)

Rad je dostupan na poveznici: https://www.mdpi.com/2076-3417/13/11/6446

Objavljen rad u časopisu International Journal of Molecular Sciences

Pujic, P., Carro, L., Fournier, P., Armengaud, J., Miotello, G., Dumont, N., Bourgeois, C., Saupin, X., Jame, P., Vuletin Selak, G., Alloisio, N., Normand, P. (2023) Frankia alni Carbonic Anhydrase Regulates Cytoplasmic pH of Nitrogen-Fixing Vesicles. Int. J. Mol. Sci.24, 9162. (Q1; IF=6,208)

Rad je dostupan na poveznici: https://www.mdpi.com/1422-0067/24/11/9162

Objavljen rad u časopisu Food Chemistry

Lučić, M., Jukić Špika, M., Mikac, N., Pošćić, F., Rengel, Z., Romić, M., Bakić Begić, H., Fiket, Ž., Furdek Turk, M., Bačić, N., Leder, R., Petric, I.V., Urlić, B., Žanetić, M., Runjić, M., Vuletin Selak, G., Vitanović, E., Klepo, T., Rošin, J., Perica, S., (2023). Traceability of Croatian extra virgin olive oils to the provenance soils by multielement and carbon isotope composition and chemometrics. Food Chemistry, 136401. (Q1, IF =9,231)

Rad je dostupan na poveznici: https://authors.elsevier.com/c/1h7p716Ds1v~sF

Objavljen rad u časopisu Foods

Mucalo, Ana, Budić-Leto, Irena, Zdunić, Goran (2023) Effect of Sequential Fermentation with Lachancea thermotolerans/S. cerevisiae on Aromatic and Flavonoid Profiles of Plavac Mali Wine. Foods, 12 (9): 1912 doi:10.3390/foods12091912 (IF = 5,561; Q1)

Rad je dostupan na poveznici https://www.mdpi.com/2304-8158/12/9/1912