Institut za jadranske kulture i melioraciju krša obavlja znanstvenoistraživačku djelatnost vezanu uz Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

Kronološki navodimo znanstvene radove od 1. travnja 2018 godine dok se cjelokupan popis znanstvenih i stručnih radova te kongresnih priopćenja znanstvenika Instituta nalazi na web stranicama Hrvatske znanstvene bibliografije.



Objavljen rad u časopisu Trees

Vidaković, A., Šatović, Z., Liber, Z. Radunić, M., Skendrović Babojelić, M., Poljak, I. (2024). Genetic diversity of Pyrus pyraster (L.) Burgsd. and Pspinosa Forssk.: evidence of introgression from cultivated into wild pear populations. Trees. (IF = 2.1)

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.1007/s00468-024-02553-2

Objavljen rad u časopisu Agronomy

Mucalo, A., Matić, D., Morić-Španić, A., Čagalj, M. (2024) Satellite Solutions for Precision Viticulture: Enhancing Sustainability and Efficiency in Vineyard Management. Agronomy, 14(8): 1862. (Q1, IF=3,5)

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.3390/agronomy14081862

Objavljen rad u časopisu Fermentation

Kalit, S., Dolenčić Špehar, I., Rako, A., Bendelja Ljoljić, D., Kirdar Sevgi, S, Tudor Kalit, M. (2024). An Overview: Specificities and Novelties of the Cheeses of the Eastern Mediterranean. Fermentation, 10(8), 404. (Q2, IF: 3,3).

Rad je dostupan na poveznici: https://www.mdpi.com/2311-5637/10/8/404

Objavljen je rad u časopisu Frontiers in Plant Science

Tadić, J., Dumičić, G., Veršić Bratinčević, M., Vitko, S., Liber, Z., Radić Brkanac, S. (2024). Comparative analysis of cultivated and wild olive genotypes to salinity and drought stress. Front. Plant Sci. 15:1423761. (Q1, IF: 4.1)

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.3389/fpls.2024.1423

Objavljen rad u časopisu Foods

Ivić S, Jeromel A, Kozina B, Prusina T, Budić-Leto I, Boban A, Vasilj V, Korenika A-MJ. 2024. Sequential Fermentation in Red Wine cv. Babić Production: The Influence of Torulaspora delbrueckii and Lachancea thermotolerans Yeasts on the Aromatic and Sensory Profile. Foods. 2024; 13(13):2000. (Q1, IF=4,7)

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.3390/foods13132000

Objavljen rad u časopisu Genetic Resources and Crop Evolution

Vidaković, A, Radunić, M, Poljak I. 2024. Variation in chemical composition and fruit morphometric
traits of almond‑leaved pear (Pyrus spinosa Forssk.) natural populations. Genet Resour Crop Evol. (Q2, IF = 1,6)

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.1007/s10722-024-02059-3

Objavljen rad u časopisu Horticulturae

Radunić, M.; Jukić Špika, M.; Gadže, J. 2024. Phenotypic Diversity of Pomegranate Cultivars: Discriminating Power of Some Morphological and Fruit Chemical Characteristics. Horticulturae  10(6), 563. (Q1, IF = 3,1)

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.3390/horticulturae10060563

Objavljen rad u časopisu Food Chemistry: X

Generalić Mekinić, I., Politeo, O., Ljubenkov, I., Mastelić, L., Popović, M., Veršić Bratinčević, M., Šimat, V., Radman, S., Skroza, D., Ninčević Runjić, T., Runjić, M., Dumičić, G., Urlić, B. 2024. The alphabet of sea fennel: Comprehensive phytochemical characterisation of Croatian populations of Crithmum maritimum L., Food Chemistry: X, Vol 22, 101386, ISSN 2590-1575. (Q1, IF = 6,1)

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.1016/j.fochx.2024.101386

Objavljen rad u časopisu Food Research International

Boban, A., Milanović, V., Veršić Bratinčević, M., Botta, C., Ferrocino, I., Cardinali, F., Ivić, S., Rampanti, G., Budić-Leto, I. (2024) Spontaneous fermentation of Maraština wines: The correlation between autochthonous mycobiota and phenolic compounds. Food Research International, 180, 114072. (Q1, IF=8,1)

Rad je dostupan na poveznici: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2024.114072

Objavljen rad u časopisu Journal of Dairy Science

Levak, S., Kalit, S., Dolenčić Špehar, I., Radeljević, B., Rako, A., Tudor Kalit, M. (2023). The influence of ripening of semi-hard goat cheese in oil on its physicochemical composition and sensory properties. Journal of Dairy Science, 106: 8493–8503. (Q1, IF: 3,5).

https://www.journalofdairyscience.org/action/showPdf?pii=S0022-0302%2823%2900567-2